Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka



...pełny artykuł jest na 19 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

Normy poziomu cukru we krwi


Poziom cukru mierzony w osoczu krwi przekraczający w dwóch badaniach na czczo 125 miligramów na decylitr oznacza cukrzycę. Dalsza diagnostyka opiera się na wykonaniu testu obciążenia glukozą. Normy poziomu cukru we krwi dla tego badania wynoszą do 140 miligramów na decylitr po 2 godzinach.

Normy poziomu cukru we krwi na czczo i po posiłku

Polskie Towarzystwo Diabetologiczne w 2016 roku ustaliło normy poziomu cukru we krwi dla poszczególnych grup wiekowych.

U zdrowych osób dorosłych poziom cukru na czczo powinien mieścić się w granicach od 70 do 99 miligramów na decylitr, a w 2 godziny po posiłku poziom cukru nie powinien przekroczyć 140 miligramów na decylitr.

Prawidłowy poziom cukru u dzieci na czczo to od 70 do 100 miligramów na decylitr, a po jedzeniu od 70 do 140 miligramów na decylitr. Inny wynik może oznaczać cukrzycę.

Niski poziom cukru u noworodka po porodzie jest stanem fizjologicznym i zwykle mija w ciągu kilku godzin. Na hipoglikemię, czyli niedocukrzenie, narażone są noworodki urodzone przez matki z cukrzycą ciążową, gdy zachodzi konflikt serologiczny oraz dzieci z wrodzonymi chorobami metabolicznymi.

Norma poziomu cukru we krwi u osób starszych po 70. roku życia, u diabetyków chorujących od przeszło 20 lat i u osób po udarze mózgu lub zawale serca to od 80 do 140 miligramów na decylitr na czczo i poniżej 180 miligramów na decylitr 2 godziny po posiłku.

...


...pełny artykuł jest na 19 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF