Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka



„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

Mus jabłkowo-śliwkowy


(przepis dla 4 osób)


Składniki:

  • 2 średnie jabłka (30 dag)
  • 3 śliwki (15 dag)
  • białka z 2 jaj
  • sok z cytryny.

Wykonanie: Owoce upiec, utrzeć w mikserze, dodać sok z cytryny. Z białek ubić sztywną pianę. Stopniowo dodawać do niej przygotowany przecier, nadal jeszcze ubijając.

1 porcja dostarcza: energii - 60 kcal, węglowodanów - 12 g (1 jednostka chlebowa), tłuszcz - ślady, białka - 3 g.

1 porcja dostarcza: energii - 70 kcal, węglowodanów - 15 g (ok. 1,5 jednostki chlebowej) tłuszczu - ślady, białka - 1 g

Więcej dietetycznego błonnika/gram węglowodanu spowoduje, że glukoza będzie  wchłaniana wolniej. węgl. = węglowodany


„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF