Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka



„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

Maliny na wirusy


Maliny, ze względu na swoje właściwości, od wieków wykorzystywane są w leczeniu różnorodnych dolegliwości. Są zasobnym źródłem witaminy C. W 100 gramach malin jest 32 mg tej witaminy, co stanowi ponad połowę dziennego zapotrzebowania dla małych dzieci. Maliny dostarczają żelaza, cynku, miedzi, manganu, wapnia, niektórych witamin z grupy B oraz znacznych ilości błonnika pokarmowego. Zawierają też niektóre substancje garbnikowe, aromatyczne, a szczególnie kwas salicylowy, dzięki czemu są dobrym środkiem napotnym i przeciwgorączkowym. Sok z malin, herbatka czy wywar z liści, to wypróbowany naturalny środek, wspomagający leczenie przeziębienia. Podsumujmy cenne właściwości lecznicze malin: są środkiem przeciwgorączkowym i napotnym (kwas salicylowy pobudza gruczoły potowe, a malinowe olejki eteryczne rozgrzewają) działają przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwbakteryjnie działają uspokajająco dzięki minerałom obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce i mają działanie przeciwmiażdżycowe żelazo i miedź wspomagają w leczeniu anemii potas reguluje gospodarkę wodnoelektrolitową organizmu hamują rozwój bakterii jelitowych pomagają w łagodzeniu bólu miesiączkowego, gdyż powodują rozkurcz mięśni gładkich wpływają korzystnie na układ odpornościowy polifenole, silne antyoksydanty, chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają starzenie się.


„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF