Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka



...pełny artykuł jest na 28 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

Kuchnia Diabetyka


Jesienne inspiracje


Zupa z pieczonych bakłażanów

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów
  • 4 czerwone papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • 750 ml bulionu rosołowego
  • Sól i świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C.
  2. Warzywa umyj. Bakłażany przetnij na pół, papryki pokrój na ćwiartki i oczyść z pestek.
  3. Bakłażany i papryki ułóż na blasze skórką do góry i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika obierz je ze skóry i pokrój w grubą kostkę.
  4. Pomidory sparz we wrzątku, obierz ze skóry i posiekaj.
  5. W woku rozgrzej oliwę. Podsmaż czosnek pokrojony w plasterki. Następnie dodaj pomidory. Duś, często mieszając.
  6. Po dwóch minutach dodaj bakłażany, papryki i podlej wszystko bulionem. Duś 4-5 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem, ponownie wymieszaj.
  7. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem i podawaj na gorąco.

250 mml zupy to: IG – niski, WW – 1.6, WBT – 0,4; 106 kcal

Zupa z porów

Składniki:

  • 3 pory
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 ziemniak
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 ser topiony (np. gouda)
  • Szczypta soli
  • Szczypta białego pieprzu
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • Szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:

  1. Białe części porów umyj i pokrój w talarki (zielona część nie będzie potrzebna).
  2. Na patelni rozpuść masło i duś pory na małym ogniu przez kilka minut, często mieszając. Zdejmij je z patelni i przełóż do dużego garnka.
  3. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w równą kostkę. Delikatnie zrumień na maśle na patelni, po czym dodaj do porów.
  4. Warzywa zalej zimnym bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj mniej więcej 30 minut. Następnie odlej część bulionu, a resztę po wystudzeniu zmiksuj z serkiem topionym.
  5. Połącz ponownie z odlanym bulionem, dopraw solą, pieprzem, kozieradką i gałką muszkatołową.

250 mml zupy to: IG – średni, WW – 1, 2, WBT – 1,1, 187 kcal

Faszerowane cukinie

...


...pełny artykuł jest na 28 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF