Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




Pierogi z jagodami


6 porcji



Składniki:

Nadzienie:

  • 380 g jagód
  • 2 łyżki słodziku
  • 7-8 goździków

Ciasto:

  • 400 g mąki (3 szklanki)
  • 220 ml ciepłej wody (ok. 1 i 1/3 szklanki)
  • 1 jajko, szczypta soli

Wykonanie:

Do mąki dodać szczyptę soli, wbić jajko, wlać ciepłą wodę i zarobić dość gęste ciasto w miarę elastyczne, aby się łatwo sklejało. Ciasto wałkować partiami na niezbyt cienkie placki, szklanką wycinać krążki. Jagody przebrać, usunąć listki, opłukać, osączyć na sicie. Wymieszać ze słodzikiem i utłuczonymi goździkami. Nakładać na krążki ciasta, zlepiać. Zagotować wodę, na wrzątek wrzucać partiami pierogi. Kiedy wypłyną na powierzchnię wody, gotować jeszcze ok. 3 - 5 minut. Osączyć na sicie. Podawać z gęstym jogurtem, ozdobić jagodami lub innymi owocami. Z podanych składników powinny „wyjść” 54 pierogi. Pierogi można nadziać innymi owocami, np. truskawkami, wiśniami - świeżymi lub mrożonymi (mrożonych - nie rozmrażać).

Wartość odżywcza 1 porcji (9 pierogów - 150 g) bez jogurtu: 271 kcal, 7,7 g białka, 2,3 g tłuszczu, 57,2 g węglowodanów





„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.