Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 28 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO


Letni talerz diabetyka


Dlaczego warzywa? Czy rzeczywiście są tak bardzo ważne w żywieniu każdego człowieka? Jaką szczególną rolę spełniają w żywieniu diabetyków?




Dla chorych na cukrzycę istotna jest w warzywach stosunkowo mała ilość węglowodanów. Ilość ta jest trochę zróżnicowana, stąd dla potrzeb diabetyków podzielono warzywa na grupy.

Warzywa muszą być wliczane do dziennej puli wymienników węglowodanowych. Codziennie trzeba zaś zjadać ok. 0,5 kg warzyw. Przy tym przynajmniej połowę powinny stanowić surówki. Oczywiście, jeść należy różne warzywa. Najlepiej zaś łączyć różne warzywa w surówki czy sałatki.

Z większą rozwagą trzeba tylko spożywać potrawy z suchych nasion roślin strączkowych. Nasiona te stanowią jednak odrębną grupę produktów roślinnych i zostaną omówione innym razem.

Korzystny jest również w warzywach rodzaj zawartych węglowodanów. Na ogół w śladowych ilościach występuje w nich glukoza, fruktoza, sacharoza, a także skrobia. Więcej sacharozy (3-6%) znajduje się tylko w groszku, marchewce, chrzanie, korzeniu pietruszki i burakach ćwikłowych, wyjątkowo dużo w czosnku (19%). Spora jest natomiast w warzywach zawartość błonnika pokarmowego, który sam nie jest trawiony przez enzymy trawienne człowieka, a na dodatek hamuje jeszcze wchłanianie innych węglowodanów.

W efekcie same warzywa w niewielkim stop niu zwiększają poziom glukozy we krwi. Zjedzone zaś razem z innymi produktami węglowodanowymi, np. ziemniakami, przetworami zbożowymi zmniejszają tzw. glikemię poposiłkową. Warto też przypomnieć, że błonnik ogranicza również wchłanianie tłuszczu i cholesterolu, co dla wielu osób jest bardzo korzystne. Zapewnia także prawidłową pracę jelit. Przez to zapobiega zaparciom i innym schorzeniom przewodu pokarmowego, łącznie z nowotworami jelita grubego. Z tych właśnie względów zaleca się jeść warzywa podczas każdego posiłku.


...




... pełny artykuł jest na 28 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.