Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




Bakłażany nadziewane


2 porcje



Składniki:

  • 1 bakłażan (ok. 300 g)
  • niewielka cebula
  • 200 g pomidorów z puszki lub 2 duże świeże obrane ze skórki
  • 200 g mielonego mięsa z drobiu
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki z kilkoma listkami świeżej bazylii
  • 25 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki, miąższ wydrążyć łyżką zostawiając ścianki o grubości 0,5 cm. Cebulę i wydrążony miąższ drobno posiekać. Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć cebulkę, dodać pokrojonego bakłażana, a następnie mielone mięso. Smażyć około 10 minut. Następnie dodać pomidory i posiekaną zieleninę, dusić jeszcze 5 minut. Jeżeli nie mamy świeżej bazylii, możemy użyć suszonej. Na koniec przyprawiamy farsz solą i pieprzem wg upodobań. Wydrążone połówki bakłażana wypełniamy farszem, posypujemy tartym serem. Wkładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35 minut. Podajemy z pieczywem.

Bakłażany można też nadziewać bez dodawania mięsa, wykorzystując ínne jarzyny, np. marchew startą na tarce o grubych oczkach, drobno posiekaną paprykę, świeże ogórki, kukurydzę z puszki itp.

Wartość energetyczna 1 porcji 318 kcal, 15,6 g białka, 20,2 g tłuszczu, 9,4 g węglowodanów



(mat. własny)




„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.