Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka



...pełny artykuł jest na 19 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

Antybiotyk prosto z ula


Odkrycia dokonał zespół pod kierunkiem prof. Sebastiana Zaata z Wydziału Mikrobiologii Uniwersytetu w Amsterdamie. Wykazał on, że silne właściwości bakteriobójcze posiada białko defenzyna-1, które dostaje się do miodu dzięki pszczołom.


Naukowcy testowali działanie miodu na bakteriach wywołujących choroby i już uodpornionych na wiele antybiotyków, m.in. Bacillus subtilis, Escherichia coli, Staphylococcus aureus. Badania wykazały, że giną one, gdy do 10 mililitrów roztworu z bakteriami dodaje się od 1 do 2 mililitrów miodu. Wyeliminowano więc poszczególne składniki miodu, aby stwierdzić, które z nich nie mają wpływu na bakteriobójcze działanie. Po usunięciu defenzyny-1 bakteriobójcze działanie miodu spadło prawie do zera. Defenzyny to grupa białek występujących u kręgowców i owadów. Odgrywają podstawową rolę w funkcjonowaniu systemu odpornościowego. Naukowcy podkreślają ważną rolę miodu w zapobieganiu wielu chorobom i w leczeniu infekcji, zwłaszcza tych wywołanych przez bakterie uodpornione na antybiotyki. Planują uzyskanie antybiotyku miodowego. Jego działanie będzie się opierać na defenzynie, która i tak jest obecna w układzie odpornościowym.

Co nam daje miód?

Miód jest źródłem węglowodanów, witamin z grupy B, witaminy A, C i K oraz wielu składników mineralnych, przede wszystkim żelaza, manganu, kobaltu i magnezu. Zawiera olejki eteryczne, barwniki, bioflawonoidy, enzymy oraz substancje bakteriobójcze. Stosowany jest oczywiście w kuchni, ale również działa leczniczo i kosmetycznie. Skład miodu i jego zastosowanie zależy od gatunku roślin, z których pszczoły zbierają nektar lub spadź. 100 g miodu dostarcza ok. 325 kcal. Miód powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, a także rozszerzenie naczyń wieńcowych.

...


...pełny artykuł jest na 19 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF